Ai vrea sa “prajituresti” mai mult, dar numai gandul ca e mult de munca iti taie parca pofta de a intra in bucatarie. Sau poate ca nu stii de unde sa incepi.

Poate ca la gatit te pricepi, dar cand vine vorba de copt prajituri, mai bine il trimiti pe sotul la chiosc sa cumpere ceva dulce…
Gasesti mereu motive, ba ca nu ai timp, mai ales de luni pana vineri, ba ca nu te pricepi, ba ca nu ai cuptor bun etc.
Am trecut si eu prin asta, sa va spun drept, pe vremea cand nu aveam blog si chiar daca imi placea bucataria, la torturi si prajituri nu excelam mare lucru.
Mereu mi-a fost frica sa lucrez cu aluaturi cu drojdie, prajiturile imi ieseau arse, iar la capitolul torturi, ce sa mai zic?
Am facut si eu niste “supe” de torturi la viata mea, pe care le-am mancat cu lingura dintr-un bol.
Intre timp, anii au trecut, am invatat multe lucruri, am mai prins curaj, iar scoala de cofetar-patiser de la Horeca School mi-a imprimat niste tehnici de prajitureala care mi-au fost foarte de folos.
Chiar daca in retetele mele va spun ce si cum sa faceti, de multe ori se simte nevoia de a sublinia cateva lucruri de care am observat ca se lovesc multi cand vine vorba de copt.
Lucruri de baza, dar atat de importante in arta prajiturilor!
1 . Reteta- Trebuie citita de la inceput si pana la sfarsit.
Fiti siguri ca ati inteles pasii si ordinea lor si ca aveti toate ingredientele.
Mi s-a intamplat si mie in trecut sa imi esueze desertul, pentru ca nu am fost atenta ca urmeaza un anumit pas al retetei si am fost nepregatita.
Citind cu atentie o sa va ajute cand, cum si de ce trebuie sa urmati pasii respectivi. Nu va ia mai mult de 5 minute si va salveaza de la dezastre necomestibile.
Plus, nimeni nu vrea sa arunce la gunoi bunatate de ingrediente care de abicei nu sunt foarte ieftine.
Daca nu aveti o zana care sa faca magie in bucatarie, cititi reteta cap coada, inainte de orice.

PS: Vreti magie fara sa va bateti capul prea mult? Incercati Prajitura inteligenta
2. Mise en place este regula Number 1 in bucatarie

Mise en Place este regula bucatarilor, a brutarilor, a cofetarilor si a patiserilor si inseamna ca atunci cand va apucati de reteta, trebuie sa scoateti toate ingredientele din dulapuri si sa le asezati la indemana.
Se pierde o gramada de vreme si riscati sa uitati sa puneti ingrediente in compozitie, pentru ca trebuie sa le culegeti de prin toate colturile bucatariei.
Nu e nimic mai enervant decat sa va duceti in bucatarie si sa va apucati sa bateti zaharul cu untul, ca sa descoperiti ca nu aveti faina destula, sau oua.
3. Folositi un cantar de bucatarie si invatati sa masurati corect ingredientele.

Cu globalizarea asta, retetele nu mai vin toate in grame, cum eram noi obisnuiti odata. Multe se masoara in “cups”, “ounces” (oz.), “pounds”, etc.
Un cantar de bucatarie este sfant.
Un gram va fi intotdeauna un gram, un ounce(sau o uncie) va fi intotdeauna un ounce, dar o cana, nu e intotdeauna o cana.
Aici aveti un exemplu de lista a faimoasei companii King Arthur din Statele Unite, care produce diverse tipuri de faini cu texturi diferite si care va ofera cantitatile in grame si ounces pentru “one cup”: http://www.kingarthurflour.com/learn/ingredient-weight-chart.html
Precum vedeti, cantitatile difera de la un tip de faina la altul. Cantarul insa nu va minte.
Majoritatea retetelor venite din afara Romaniei specifica tipul de faina folosit si cantitatile, incercati sa le respectati, ca sa aveti o reteta reusita.
4. Termometrul de cuptor.

Daca nu aveti un cuptor nou, de ultima generatie, calibrat, mai mult ca sigur cuptorul vostru nu masoara temperatura corecta.
Il setati la 180C, dar nu are 180C. Poate sa fie cu 10-15C mai rece, sau poate sa fie cu 50-70C mai fierbinte si sa arda tot ce puneti inauntru.
Mi s-a intamplat chiar aici, in Statele Unite cu un cuptor in care am incercat sa coc 4 blaturi de tort intr-o zi si nici unul nu mi-a iesit corect.
Temperatura fluctua constant intre 100 si 250 grade. Adica il setam la 180C si el imi masura 100C, apoi 250C, apoi scadea din nou la 200C si tot asa.
Stiti ce face chestia asta la orice fel de prajitura, fursec sau blat de tort?
Din pacate, asta este una dintre problemele principale pentru care multa lume prefera sa cumpere prajiturile gata facute. Cuptorul prost care nu coace bine, sau arde pe la colturi.
Precum sper ca stiti, “prajitureala” implica acuratete si precizie. Un cuptor a carei temperatura fluctueaza, va distruge un desert pentru care ati investit bani si ingrediente, care de multe ori nu sunt ieftine.
Cea mai simpla si ieftina solutie este sa cumparati un termometru de cuptor care sa va spuna exact care este de fapt temperatura corecta inauntru. (Asta pana reusiti sa va luati un cuptor mai performant.)
Daca aveti un cuptor cu convectie, reduceti intotdeauna temperatura cu 10-15C, fata de ce va spune reteta.
Reduceti un pic si timpul la fursecuri, de exemplu, cu 1-2 minute. Pentru torturi si prajituri, care iau mai mult timp sa se coaca, reduceti timpul cu 5-10 minute.
5. Preincalziti cuptorul

Un sfat pretios care va salveaza o gramada de timp. Cand intrati in bucatarie, inainte de a va apuca de orice, preincalziti cuptorul. Pe bune, doar preincalziti-l! O sa-mi multumiti dupa aceea.
6. Folositi hartie de copt.
Inainte sa va murdariti pe maini si sa luati cu asalt spatiul din bucatarie cu ingredientele, scoateti tavile si pregatiti-le pentru copt.
Ungeti-le cu unt si cu faina daca e nevoie, sau folositi hartie de copt. Nu numai ca previne o prajitura arsa sa se lipeasca de tava, de asemenea inseamna mai putin de curatat.
Dupa ce ati terminat de copt, doar aruncati hartia de copt in gunoi si ati terminat. Cu putin noroc, nici nu va trebui sa spalati tava.
Deviza mea:
Hartie de copt = viata mai usoara
7. Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei sau dupa cum cere reteta
Multa lume nu intelege importanta acestei fraze.
UNTUL:
Este un ingredient folosit des in “prajitureala”, deci este important sa-l pregatim dupa cum cere reteta.

Temperatura untului afecteaza dramatic textura produsului final.
Sunt trei posibilitati diferite pe care le veti intalni in retete: unt la temperatura camerei, unt rece sau chiar congelat (pentru aluatul de tarte sau scones) si unt topit si racit.
Multe retete cer unt la temperatura camerei care se bate cu zahar pana cand devine usor si pufos, cu o textura cremoasa.
Vezi aici un exemplu de reteta. Aceasta ajuta la crearea unei fragezimi uniforme a produsului final.
Fie il lasati la temperatura camerei, cam o ora sau doua inainte de a-l folosi, fie il puneti in cuptorul cu microunde si il incalziti usor nu mai mult de 10 maxim 15 secunde.
Nu-l puneti mai mult pentru ca se topeste, iar untul la temperatura camerei nu este unt topit, e doar un unt moale care se poate freca usor.
Untul rece sau chiar din congelator se foloseste la tarte sau scones si creaza “buzunarase” mici de grasime in aluat care produc un efect de straturi fragede.
Untul topit care se cere in unele retete trebuie racit inainte de a-l adauga peste oua, de exemplu. Un unt fierbinte gateste ouale si nimeni nu vrea omleta in aluatul de fursecuri, corect?
OUALE:
Si ele trebuie sa fie la temperatura camerei. Fie le lasati 1-2 ore in bucatarie, fie le puneti pentru 5 minute intr-un vas cu apa calda, NU fierbinte!

Diferenta este majora si cand bateti albusurile! Veti obtine un albus batut mult mai spumos, cu volum mare, atunci cand ouale sunt la temperatura ambianta.
Acelasi lucru este valabil si pentru lapte, iaurt, kefir si alte produse lactate pe care le cere reteta.
Cand folositi drojdie si puneti lapte cald peste, trebuie sa fie cald, ca drojdia sa se activeze, nu fierbinte, pentru ca este un organism viu pe care-l omorati.
INGREDIENTELE LA TEMPERATURA CAMEREI SE EMULSIFIAZA MAI USOR IMPREUNA SI CREAZA O TEXTURA SI O STRUCTURA UNIFORMA A PRODUSULUI FINIT.
7. Urmati indeaproape pasii retetei.
Aici s-ar putea sa ma repet (vezi punctul 1)
Pe bune, daca reteta va spune sa faceti intr-un fel, de ce ati face altfel? De cand cu blogul, ma minunez cata lume nu respecta ce se scrie intr-o reteta.
Am intalnit pe cineva care mi-a recunoscut clar: “Eu nu urmez niciodata retetele! Ma uit la ingrediente, apoi le adaug dupa cum vreau eu. Nu am nici timp si nici rabdare sa urmez pasii, prefer sa imi folosesc creativitatea.” Mda…

Patiseria, cofetaria si brutaria sunt stiinte exacte, ca la chimie sau matematica.
Voi credeti ca retetele astea pe care le muncim sa le punem pe bloguri, incercate si para incercate, au instructiuni puse acolo doar ca sa ne aflam in treaba?
Mai ales la prajituri si torturi. Sunt uimita cand vad lipsa de disciplina cand vine vorba de retete.
Una e sa gatesti si sa inlocuiesti un ingredient cu altceva sau sa-l sari si alta e sa te apuci sa faci prajituri…unii taie din cantitatea de zahar, altii taie din numarul de oua, altii pun prea multa faina, unii nu sunt atenti si freaca crema la rece, cand reteta scrie sa o pui pe aburi si tot asa.
Aveti incredere in retete. E adevarat ca nu toate sunt bune, dar aveti incredere, cel putin prima oara si respectati ce vi se spune. Altfel o sa va iasa ceva de genul asta:

8. In timpul coacerii tineti usa cuptorului inchisa
Deja stim ca o temperatura fluctuanta in cuptor poate distruge o prajitura.
Dar cu siguranta o face praf atunci cand in mod constant inchidem si deschidem usa cuptorului ca sa tragem cu ochiul la acele cupcakes pe care de abia asteptam sa le mancam!
Adica, inteleg! E tentant sa tragi cu ochiul la cuptor sa vezi cum creste blatul de tort, cozonacul, cum se coc fursecurile sau cornuletele, de 10 ori.
Facand chestia asta, aduceti aer rece in cuptor, care intrerupe din greu coacerea produsului. Sau si mai rau, afecteaza cresterea lui.
Daca aveti nevoie sa verificati cu o scobitoare cand e prajitura gata, o faceti repede.
O scoateti din cuptor, inchideti usa cuptorului imediat, verificati cu scobitoare, apoi puneti prajitura inapoi cat de repede puteti si o mai lasati inauntru cat mai are nevoie.
9. Tineti mixerul la indemana.

Serios va spun si cred ca stiti si voi, inertia mentala este imensa atunci cand trebuie sa tarati mixerul ala scump pe care l-ati primit de ziua voastra sau de Craciun, din dulapul plin de alte cateva milioane de chestii pe care le-ati depozitat peste cutia mixerului.
Mixerul e greu si toate piedicile alea din dulap stau in calea carierei voastre de cofetar-patiser.
Deci, il scoateti la lumina si il puneti intr-un colt al bucatariei. O sa aratati ca un profesionist in fata prietenilor si de asemenea o sa va fie mai usor sa va apucati de prajiturit.
Nemaivorbind ca si altii din casa s-ar putea sa-l gaseasca folositor la ceva!

10. Concluzie: Nu va complicati!

Alegeti retete simple.
Toti avem tendinta de a-i impresiona pe cei din jur cu talentele noastre in bucatarie, dar nu e nevoie sa ne complicam viata, mai ales atunci cand suntem incepatori.
Cititi intai reteta si nu va apucati de ea daca pare prea grea. Respectati ingredientele si cantitatile atunci cand faceti dulciuri.
Prajitureala este o scuza perfecta pentru perfectionisti, sunt cei care isi vor dori intotdeauna ca totul sa iasa perfect, asa ca vor respecta regulile.
Bucurati-va de ceea ce faceti si transformati activitatea in ceva distractiv.
Sper ca aceste sfaturi sa va ajute sa deveniti mai buni in bucatarie la partea de desert.

Cu putina disciplina si intelegere a regulilor, deserturile voastre vor fi delicioase, iar voi veti prinde curaj sa va apucati si de retete mai stufoase.
Succes!
Hello there and thank you so much for your tips- they’re useful.
Gabriela, ma bucur ca am “dat” de blogul tau, sfaturile si retetele tale. Multumesc si am sa te urmaresc si vizitez in continuare. Ileana
Hello! Multumesc de vizita, Ileana si ma bucur ca m-ai vizitat! Sper sa gasesti retete care sa-ti placa!Daca te intereseaza retete numai in engleza, te invit si pe celalalt blog al meu: The Bossy Kitchen! http://www.thebossykitchen.com/ Numai bine!