De cand traiesc in Minneapolis, colectia mea de conserve de iarna s-a micsorat considerabil. Abundenta alimentelor, a fructelor si legumelor proaspete gasite la supermarket in orice anotimp, face sa nu mai avem nevoie de ele. De asemenea, spatiul de depozitare este redus sau nepotrivit pentru a mentine conservele in buna stare pentru toata perioada de iarna. Asa ca, practica de a pune conserve a ramas mai mult o forma de a ne face o pofta si de a mentine cultura si identitatea romaneasca intr-o lume straina, in care incercam sa ne integram.
Retetele mele sunt vechi, mostenite din familie, sau de la colegele mele de servici, de pe vremea cand traiam inca in Romania si conservele erau forma principala de supravietuire pe timp de iarna.
Nu folosesc niciodata legume luate din supermarket decat daca sunt bio. Majoritatea legumelor sunt cumparate de la Farmers Market, sau la piata, pe perioada scurta de vara pe care o avem in Minnesota. Probabil ca suntem in urma Romaniei cam cu doua luni, la capitolul asta. Rosiile aici se gasesc la piata de abia pe la 15 august, ardeii cam tot pe acolo, iar in iunie si iulie nu gasesti decat ceva cartofi noi si salata verde.
Muraturile pe care le pregatesc sunt, precum am zis, mai mult de pofta si le mancam in timpul sarbatorile de iarna. Zacusca, ardeii rosii (gogosari aici nu exista), castravetii murati sunt folositi la salatele de beuf, friptura de Craciun sau de Anul Nou.
Reteta aceasta de aperitiv de toamna este mostenita de prin vremurile comuniste si este, din cate am vazut pe blogosfera romaneasca, o reteta foarte iubita de multi romani. Este usor de facut, tine bine, are in combinatie multe legume si este perfecta ca aperitiv.
Eu o sa va dau reteta originala, insa, ca si mine, puteti reduce sau mari cantitatile in functie de nevoi.
Reteta are in componenta morcovi, ardei capia, gogosari, ceapa, gogonele verzi, otet, mustar si condimente amestecate cu zahar. Legumele se toaca si se pun in otetul cu condimente si zahar, care va fierbe pe aragaz, doar pentru 3 minute, cat sa le inmoaie. Se scot apoi din otet si se amesteca cu o maioneza facuta din mustar si ulei. Se pune totul in borcane curate si dezinfectate, care se inchid cu capac si se pastreaza la rece.
Nu se fierb. Tin toata iarna, nu fermenteaza si se pot consuma ca salata langa carne sau ca aperitiv. Eu o mananc si pe paine proaspata, cu carne afumata, slanina etc.
Aperitiv de Toamna
Ingredients
Instructions
Leave a Reply