Imi este foarte draga aceasta reteta. Am primit-o acum multi ani de la prietena mea buna Irina, careia ii placea foarte mult sa faca reteta aceasta de gogosi simple cu iaurt.

Irina nu mai este printre noi de cativa ani. A pierdut lupta cu cancerul de san si s-a dus in ceruri, printre ingeri, sa ne vegheze de acolo. In fiecare an, pe 15 iulie, o sarbatorim de ziua ei si facem reteta aceasta de gogosi sau clatite. Erau preferatele ei.
In memoria ei, pentru ca vine vara si poate va e pofta, m-am gandit sa impart cu voi aceasta reteta care sper sa va placa.
Nu fac gogosi prea des, pentru ca incercam sa fim cuminti si sa mancam sanatos.
Ma uit la gogosile astea rumenite si ma simt vinovata ca musc cu pofta din ele…n-ar trebui, ca ma ingras. Si au si zahar. Si carbohidratii sunt multi, ce sa mai vorbim ca mai sunt si prajite?
Aud vocea aia din interior, care imi spune: stai departe de paine, nu manca unt, ba zaharul e de vina, si cu pesticidele cum ramane, dar hormonii din carne… STOP!
Vocea bunului simt imi reaminteste ca bunicile noastre mancau ce era in sezon, moderat, nu prajeau gogosi zilnic si nici nu faceau torturi de trei ori pe saptamana.
Desertul era o bucurie. O ocazie. O sarbatoare. Si atunci, ce sa fie rau in gogosile pe care le gatesc azi? Sa tot fie cativa ani de cand am facut reteta Irinei.

M-am trezit de dimineata pregatita sa fac gogosi pentru micul dejun. Ma tot gandeam la ele de cateva zile si vroiam sa fac din nou reteta prietenei mele dragi. Doamne, ce bune au iesit!
Irina spune in reteta ei ca merge fie cu iaurt, fie cu Kefir(Irina ne lasa). Daca folositi Kefir, care e mai subtire un pic decat iaurtul, mai adaugati o lingura de faina, ca sa nu curga compozitia.
Irina nu spune insa nimic de vanilie in reteta ei si asta e singura chestie pe care am adaugat-o in plus la ingrediente.
Gogosile au iesit parfumate si simple, nu prea dulci(au putin zahar). M-am gandit, ca la cat de rotunde si frumoase ies, as putea sa le injectez cu niste dulceata data viitoare, ca au forma si textura perfecta. De data asta, insa, le-am lasat asa cum Irina le facea.
Cum se fac gogosile simple cu iaurt:
Se ia un bol in care se pune faina cernuta, impreuna cu bicarbonatul de sodiu, sarea si zaharul. Se adauga cele 4 oua batute bine.
Se pune kefirul sau iaurtul peste compozitie si se amesteca bine. Se adauga vanilia. Compozitia nu trebuie sa aiba cocoloase.



Puneti uleiul la incins intr-o tigaie sau cratita medie cu pereti mai inalti. Aveti grija, focul sa fie moderat, nu prea iute si nici prea scazut.
Daca focul e prea mare, gogosile se vor rumeni prea mult pe dinafara si vor ramane crude inauntru.

Secret: Stiti cum sa verificati daca uleiul este suficient de incins? Introduceti in ulei coada de la o lingura de lemn. Daca face bule de aer pe langa, inseamna ca uleiul este la temperatura perfecta ca sa incepeti sa prajiti gogosile. Secretul asta se poate folosi la orice incercati sa prajiti in ulei, snitele, chiftele, chiftele de legume, cartofi prajiti etc.
Se ia din compozitie cu lingura un pic de aluat care se pune la prajit. Se pun cate 4-5 gogosi odata, avand grija sa nu aglomeram cratita.


Se prajesc cate 1-2 minute pe fiecare parte si se scot sa se scurga pe un platou acoperit cu un servet de hartie ca sa absoarba excesul de ulei. Se presara cu zahar pudra si se servesc calde sau reci.

Aveti musafiri si ati vrea sa serviti ceva rapid si bun? Gogosile sunt perfecte. Imi aduc aminte ca de cate ori mergeam in vizita la bunica, asta e ce ne facea imediat. Erau gogosile acelea dospite, nu stiu cum le facea asa de repede. Si daca nu erau gogosi, erau clatite, dar ce sa va mai spun? Imi inchipui ca bunicile voastre faceau la fel, nu-i asa?

Sa aveti pofta, sa le incercati si sa o pomeniti pe Irina. Irina facea gogosi super bune!
Gogosi Simple Cu Iaurt

Ingredients
- 500 g faina cernuta
- 4 oua batute bine
- un varf de cutit de sare
- 4-5 lingurite de zahar dupa gust
- 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu
- 1/2 litry kefir (iaurt simplu)
Instructions
- Intr-un bol se cerne faina impreuna cu bicarbonatul de sodiu, sarea.
- Se adauga zaharul.
- Se adauga ouale batute.
- Apoi kefirul sau iaurtul.
- Se amesteca totul bine. Compozitia nu trebuie sa aiba cocoloase.
- Se pune uleiul la incins intr-o tigaie cu peretii mai inalti.
- Se ia cu lingura din compozitie si se pune la prajit.
- Gogosile se prajesc cate 1-2 minute pe fiecare parte.
- Se scot din tigaie si se lasa sa se scurga pe servetel de hartie.
- Se servesc calde sau reci presarate cu zahar pudra.
Leave a Reply