Am reusit sa fac o paine fara framantare superba in una din oalele mele de fonta pe care le folosesc de cativa ani. Reteta este atat de simpla incat m-am gandit ca multe dintre voi se vor bucura sa o incerce. Circula multe variante pe internet si sunt convinsa ca unele dintre ele sunt bune. Nu ma apuc eu sa reinventez roata, ca nu am de ce, asa ca reteta aceasta este adoptata de pe unul dintre cele mai cunoscute situri americane de bucatarie: http://cooking.nytimes.com/recipes/11376-no-knead-bread.
Sa va spun drept, cred ca am gasit reteta perfecta. A iesit o paine cum n-am mai mancat de mult. E nevoie de rabdare, pentru ca are nevoie de aproape 24 ore de la inceput pana la sfarsit, dar merita cu adevarat sa o incercati.
Vasul in care se face trebuie sa aiba neaparat capac. Painea se coace acoperita pentru 30 minute, apoi se da capacul la o parte si se continua coacerea pana cand prinde culoare frumoasa.
Nu este nevoie de oala de fonta daca nu aveti. Eu o recomand cu caldura, e oala mea preferata, chiar am doua la fel si le folosesc pentru diferite chestii.
Reteta spune ca orice vas cu capac, rezistent la o temperatura ridicata in cuptor, o sa isi faca treaba. Aveti nevoie de o temperatura de 230C in cuptor, deci foarte ridicata. Pyrex merge, oala de ceramica, enamel, etc. Capac sa aiba.
Cum se face painea fara framantare:
Se amesteca faina cu sarea si drojdia instant. Nu are zahar…stiu, si eu mi-am zis ca astia sunt nebuni…maia, chestii, parca noi asa o facem, nu? Cu putin zahar, ca sa se trezeasca drojdia…reteta asta nu cere zahar, asa ca am fost cuminte si nu m-a mancat in..stiti voi unde..sa-i pun macar cateva fire de zahar…:-)
Adaugati apa, nu trebuie sa fie calda. Pe bune, m-am mirat si eu, dar chiar nu e nevoie.
Amestecati cat sa se incorporeze apa si sa obtineti o coca lipicioasa. E buna asa, nu va panicati.
Acoperiti bolul cu folie de plastic si lasati in bucatarie undeva, sa stea coca linistita la temperatura camerei, sa fie macar 20-21C . O lasati linistita cel putin 12 ore, preferabil 18, asta daca nu va pleaca barbatul la servici si ii trebuie paine de sandvisuri si voi ati uitat sa va duceti la magazin sa luati, iar afara e un viscol de zici ca s-a mutat Antarctica la mine in cartier.
(poza facuta de pe balconul meu)
Dupa cele 18 ore(preferabil peste noapte), aluatul ar trebui sa aiba basicute pe deasupra si sa fie crescut.
Pe masa, puneti un pic de faina, cat sa acoperiti suprafata pe care veti lucra. Scoateti aluatul din vas si il puneti pe masa.
Cu mainile pline de faina, sau ude, luati aluatul si il impaturiti inauntru de 2-3 ori, ca pe un plic (vezi video din linkul de mai sus). Il puneti inapoi intr-un bol uns cu ulei si il lasati sa stea acolo pana se incalzeste cuptorul.
Incalziti cuptorul la 230C si bagati oala de fonta cu capacul pe ea, sa se incalzeasca impreuna cu cuptorul. Fara frica. Oala goala, fara capac si fara paine in ea. Daca sariti pasul, vi se lipeste painea de fundul oalei(mi s-a intamplat).
La faza asta, sotul meu m-a intrebat ceva de genul: “Esti nebuna? Daca explodeaza oala, ai mai facut chestia asta inainte? ” Iar eu, tafnoasa, cu capul in cuptor…”Daca se sparge, luam alta, e oala de fonta nu de portelan, de ce s-ar sparge? ” Fricile sotului sunt ciudate, uneori…
In fine, unde ramasesem? Bagati oala in cuptor sa se incinga si ignorati comentariile din jur.
Cand cuptorul e incins la temperatura recomandata, scoateti oala si rasturnati aluatul in oala. O sa arate ca un dezastru, zice reteta, cu toate ca aluatul meu n-a aratat deloc rau. Daca arata ca un dezastru, nu va speriati, el se aseaza singur in oala cum ii place lui.
Puneti capacul si BAM! Inapoi in cuptor, la copt. Trebuie sa stea 30 minute, dupa care scoateti capacul si mai lasati painea sa se coaca deasupra 150-30 minute. La mine a prins culoarea perfecta cam dupa 20 minute, voi mai trageti cu ochiul la ce se intampla in oala, ca fiecare cuptor e diferit, nu?
A iesit cam asa ceva.
Si sa nu faceti ca mine, sa o lasati sa se raceasca mai intai, se taie mai usor pentru sandvisuri si se mentine mai bine. In plus, daca o taiati inainte, se umezeste in mijloc si devine cleioasa.
Coaja e crocanta si buna, iar gustul…ce sa mai zic…sotul a zis ca e miracol si ca sa mai punem de una, ca prea buna a fost, asa ca ma duc acum sa incep alt aluat, sa-l fac maine…
Voi ce ziceti? Va apucati?
PS: Aseara, dupa ce am postat reteta, am facut un alt aluat, pentru a doua paine. Azi am copt-o. Acelasi rezultat, o paine superba, cum nu mi-am inchipuit ca poate sa iasa din metoda asta super lenesa.
A aratat cam asa:
Paine Fara Framantare- In Oala de Fonta
Ingredients
Instructions
Leave a Reply