Bine ati venit pe blogul Gabitza’s Green Kitchen! Eu sunt Gabriela si ma bucur sa te primesc in casuta mea virtuala romaneasca. Mai am o casuta virtuala, in engleza, unde ma puteti vizita cand aveti timp si chef, The Bossy Kitchen.
Sunt bucatar amator, insa imi place si prajitureala, asa ca acum cativa ani m-am scolit putin si in tainele cofetariei si patiseriei la Horeca School, in Bucuresti.
Pe langa faptul ca am o pasiune pentru bucatarie, sunt de asemenea sotie si mama. Familia este la baza existenței mele și ea mă inspiră să creez mese apetisante care să adune pe toată lumea în jurul mesei.
Cred că mâncarea are puterea remarcabilă de a face conexiuni și de a crea amintiri durabile, și sunt entuziasmată să împărtășesc această experiență cu tine.
Alte pasiuni ale mele:
Dincolo de bucătărie, pasiunile mele se extind în domeniul muzicii, homeopatiei și adoptării unui mod de viață holistic.
Muzica a fost întotdeauna fundalul escapadelor mele culinare – îi dă ritm și adaugă o notă de armonie fiecărui fel de mâncare pe care îl pregătesc.
Și când nu sunt cufundată în lumea mâncării, adesea mă poți găsi explorând puterea vindecătoare a homeopatiei și adoptând o abordare holistică a bunăstării. Este o călătorie care aliniază dragostea mea pentru natură, hrănire și îngrijirea minții, corpului și sufletului.
Am crescut în România în timpurile provocatoare ale comunismului. Viața nu a fost o plimbare în parc, dar familia mea a rămas întotdeauna puternică.
Cu mulți ani în urmă, am făcut pasul îndrăzneț de a mă muta în SUA și m-am stabilit în Minnesota, un stat cunoscut pentru iernile sale ghețoase și atmosfera sa cool. Surprinzător, am ajuns să iubesc acest loc.
Genele culinare din mine vin de la bunica mea maternă, Elisabeta. Vacanțele de vară petrecute la casa ei, pline de momente frumoase și mâncare incredibilă, încă ocupă un loc special în inima mea.
Pe de altă parte, bunica mea paternă, Herta, sasoaica din Transilvania, mi-a transmis dragostea pentru copt. Biscuiții și prăjiturile ei germane erau pur și simplu de neuitat. Am o rețetă care te va transporta direct înapoi în bucătăria ei.
Venind dintr-o țară care a înfruntat ani de opresiune și lipsă de alimente, am dezvoltat o apreciere profundă pentru rețetele simple, ușor de preparat, care folosesc ingrediente sănătoase și bunul simț.
Sunt fascinată în mod special de rețetele vechi, deoarece cred că oamenii mâncau mai sănătos și mai sezonier în trecut.
Vezi tu, în familia mea, gătitul era un mod de viață. Nu aveam luxul supermarketurilor, al alimentelor ambalate sau al ingredientelor procesate.
Conservarea cărnii, legumelor și fructelor era, de asemenea, un mod de viață pentru noi. Când venea toamna, toată lumea era ocupată cu conservarea legumelor și fructelor, murarea castraveților sau a varzei.
Restul iernii era petrecut savurând roadele muncii noastre. Zacusca, tradiționala pastă de legume românească, era absolut divină.
Totul era despre gătit și copt cu ingrediente reale, de bună calitate. Și resturile de mâncare erau o parte importantă din rutina noastră.
Mama mea gătea ca o furtună duminicile, pregătind suficientă mâncare să ne ajungă 3-4 zile. Când am crescut și m-am căsătorit, am urmat aceeași tradiție.
Fără gătit însemna fără mâncare, iar pregătirea meselor în avans ne-a făcut viața mult mai ușoară în timpul săptămânii.
Dar înțeleg total că nu toată lumea are timp sau înclinație să gătească în cantități mari o dată sau de două ori pe săptămână. De aceea am decis să împărtășesc rețete pe care le poți pregăti în orice zi a săptămânii fără a transpira.
Superputerea mea secretă:
Acum, să vorbim despre superputerea mea secretă. Am un talent pentru a găti feluri de mâncare mexicane apetisante, și vei observa asta dacă navighezi puțin pe site-ul meu, sau daca preferi sa vii pe situl meu in engleza, The Bossy Kitchen (Thebossykitchen.com)
Și lasă-mă să-ți spun, nu doar mexicanii sau bucătarii profesioniști dețin cheia unei bucătării mexicane incredibile.
Mi-am făcut cercetările, mi-am ascuțit abilitățile și m-am scufundat în adâncurile rețetelor autentice pentru a-ți aduce adevărata experiență. De asemenea, am trăit o vreme în Mexic, așa că cu siguranță știu despre ce vorbesc.
De cand ma stiu, mi-a placut sa gatesc pentru familie si prieteni. Caut intotdeauna sa incorporez in retetele mele ingrediente proaspete si pe cat posibil organice. De asemenea imi place sa incerc retete de prin toata lumea si sa invat despre culturile altor popoare.
Precum am mai spus, m-am nascut in Bucuresti, Romania in timpul comunismului, cand mancarea era putina, totul se gatea in casa, se manca numai ce era in sezon si absolut tot ce se gasea pe piata se conserva pentru iarna.
Intotdeauna m-am gandit ca timpurile in care am crescut m-au ajutat sa-mi dezvolt creativitatea in bucatarie. Acum traiesc in Minnesota, unde iernile sunt extrem de reci si lungi. Nu sunt un fan al iernilor lungi si reci, dar sunt un fan al ciorbelor si mancarurilor fierbinti pe care le gatesc in bucataria mea, cu ingrediente de calitate pe care corpul le recunoaste si le poate digera.
De asemenea, din cauza radacinilor mele profunde romanesti, am tendinta sa-mi pun amprenta romaneasca pe aproape toate retetele pe care le fac. Vorbesc patru limbi, romana, engleza, spaniola si asa numita “rom-glish”, o combinatie unica de romana cu engleza.
Pe sotul meu il amuza si combinatia pe care o vorbesc, dar si accentul meu de est-european de care nu am putut scapa niciodata.
Sunt de asemenea pasionata de cartile vechi de bucate pe care le citesc cu mare placere. Am descoperit multe carti de bucate americane din care am invatat o multime de lucruri despre cultura si istoria acestei tari de adoptie.
Cu siguranta, americanii de la sfarsitul secolului 19 si cei din secolul 20, pana prin anii ’50, mancau mult mai sanatos si mai natural comparat cu epoca moderna.
In 2014, am petrecut 4 luni in Bucuresti, unde am absolvit un curs intensiv de cofetar-patiser la Horeca School. Practica mi-am facut-o la fostul hotel Howard-Johnson, in laboratorul lor de cofetarie si de asemenea la Ana Pan, unde am invatat un pic despre prajiturile romanesti.
Cat am stat in Bucuresti, mi-am incercat talentul si in pasta de zahar. Am avut norocul sa invat despre figurine pentru torturi de copii si flori in pasta de zahar de la talentata Rodica Bunea, pe care am indragit-o de la inceput si de la care am invatat extrem de mult.
Cursurile de la Pangastro, in Odorheiul-Secuiesc m-au introdus in arta ciocolateriei si a miniprajiturilor. In 2015, in vacanta fiind, am facut trei zile scurte de practica in laboratorul de la Zexe Cofeturi, unde i-am cunoscut pe Mircea Banu si Ana Consulea, oameni pe care ii admir mult de tot pentru pasiunea lor.
Experienta mea in Romania a fost una extrem de valoroasa si sunt foarte recunoscatoare pentru ca am avut oportunitatea de a fi la locul si in momentul potrivit pentru a invata ceva nou care imi va fi de folos pentru tot restul vietii.
In ultima vreme, tot mai multa lume m-a incurajat sa-mi deschid un restaurant, sau cel putin un blog unde sa impartasesc experienta mea in bucatarie, dragostea pentru diferite culturi, sau experientele mele de calatorie.
Am multe de impartasit si sper din tot sufletul ca va va face placere sa vizitati paginile blogului meu din cand in cand. Conceptul de blog este un concept nou pentru mine si am multe de invatat, asa ca va rog respectuos sa fiti intelegatori si rabdatori.
Pe blogul meu, vei găsi rețete făcute de la zero. Vreau să îți arăt că poți renunța la mixurile de tort din cutie, supele la conservă și produsele de frișcă non-lactate și să optezi pentru ingrediente REALE.
Crede-mă, a mânca bine și sănătos nu trebuie să coste o avere. De fapt, sunt o expertă în citirea etichetelor când fac cumpărături de mâncare. Vreau să știu exact ce pun în corpul meu. Niciun aspartam, propilen glicol, roșu 40 sau galben 5 pentru mine – acestea nu sunt alimente reale, oameni buni!
Oh, și când vine vorba de copt, încerc să evit culorile alimentare stridente în crema mea de unt sau glazuri. De ce să adaugi nuanțe artificiale când natura are atât de multe arome frumoase de oferit?
Acum, s-ar putea să dai peste unele rețete natural fără gluten, vegetariene sau vegane pe blogul meu din când în când.
Dar să fiu sinceră cu tine – niciodată nu aș putea fi vegetariană, și să renunț la gluten? Nicio șansă! Sunt o iubitoare înrăită de carne, mai ales când vine vorba de porc. Salam, cârnați, bacon – orice, îl ador.
Oamenii adesea se uită la mine ca și cum aș fi de pe altă planetă când le spun despre sandvișurile pe care le aveam la prânz în școală – încărcate cu untură, sare și piper.
Dar hei, întreabă orice german despre untura de pasăre, și îți vor spune că este absolut uimitoare când este savurată cu moderație!
Așadar, spune adio mâncării procesate când poți prepara un fel de mâncare simplu, apetisant, care depășește orice altceva. La Gabitza’s Green Kitchen, îți voi arăta cum să faci mâncare delicioasă pentru tine și familia ta, pentru că merităm cu totii să mâncăm mai bine.
Intrebari de la cititori:
Gătitul a fost o pasiune de-o viață pentru mine, iar familia și prietenii m-au încurajat întotdeauna să împărtășesc rețetele mele dincolo de simpla postare a pozelor cu mâncare pe Facebook.
Așa că,acum multi ani, am făcut pasul și am creat primul meu site numit Gabitza’s Green Kitchen, pe care va aflati acum. Initial, a fost un blog bilingv unde îmi împărtășeam experiențele personale din bucătărie în engleză și română.
În cele din urmă, m-am confruntat cu dificultăți tehnice și am decis să creez un site separat, dând astfel naștere The Bossy Kitchen.
Există câteva motive pentru care m-am îmbarcat în această aventură a bloggingului:
Îmi place să mă provoc scriind în engleză, chiar dacă nu este prima mea limbă. Crede-mă, nu este o plimbare în parc, dar mă bucur de călătorie.
Am o dorință profundă de a împărtăși moștenirea, cultura și modul meu de viață cu oamenii din întreaga lume.
Cred ferm că gătitul și coptul sunt abilități esențiale de supraviețuire pe care toată lumea ar trebui să le posede. De aceea mă străduiesc să ofer rețete practice, ușoare, făcute din ingrediente proaspete, naturale – niciun aliment procesat aici! Vreau ca tot mai mulți oameni să descopere beneficiile incredibile ale unei alimentații mai sănătoase.
Pe lângă toate acestea, vreau să construiesc o comunitate de bucătari pasionați și entuziaști ai bucătăriei. Imaginează-ți o lume în care ne adunăm frecvent în jurul unei mâncări bune, savurând fiecare înghițitură în timp ce promovăm pacea și conexiunea. Asta este tipul de comunitate pe care visez să o creez.
Este vorba despre a prelua controlul in bucatarie! Bucătăria este domeniul meu și știu in general despre ce vorbesc.
Sunt incredibil de pasionată de ceea ce mâncăm și nu mi-e frică să îmi exprim opiniile puternice despre mâncare (și alte lucruri în general). Îmi pasă cu adevărat de ceea ce punem în corpurile noastre și cred ferm că mâncarea este cea mai bună investiție pe care o putem face pentru sănătatea și viitorul nostru.
Nu există absolut nicio scuză pentru a te mulțumi cu gunoiul procesat când poți intra în bucătărie și să prepari un fel de mâncare simplu, apetisant, care este de un milion de ori mai bun.
Sunt o autodidactă in bucatarie și o brutăreasă și cofetăreasă calificată. Ca primă generație de americană-româncă, m-am născut în România în timpurile provocatoare ale comunismului.
Pe atunci, aveam mâncare limitată, dar am profitat la maximum de ea. Găteam de la zero, folosind ingrediente locale și orice era în sezon. Conservam tot ce puteam pentru iarnă.
Am avut întotdeauna un interes în a explora diferite bucătării. Înainte de a împărtăși o rețetă pe blogul meu, mă scufund în cercetare, învățând tehnici, metode și trucuri pentru a găti și a coace ca un profesionist. Și ghici ce? Voi împărtăși toate aceste cunoștințe cu tine pe parcurs!
Nu, nu urmez. Scopul nostru este să avem mese echilibrate, ceea ce înseamnă că ne bucurăm de carne, multe legume și fructe. Desigur, nu putem rezista produselor de patiserie, dar nu ne răsfățăm cu ele prea des.
Ciudat, când fac un tort, de obicei nu este pentru noi. Îmi face plăcere să coc rețete ușoare de pâine acasă și ocazional să fac iaurt de la zero.
Deși nu sunt nutriționistă, citesc constant despre nutriție și învăț din modul de alimentație al strămoșilor noștri. De aceea vei găsi unt adevărat, smântână, lapte integral și chiar untură în frigiderul și cămara mea.
Când vine vorba de gătit, prefer uleiul de măsline și uleiul de floarea-soarelui, deoarece sunt profund înrădăcinate în educația mea culinară.
Avem anumite preferințe pentru produsele bio. Dacă consumăm un anumit aliment în fiecare zi, optăm pentru versiunea bio.
Traind in SUA, întotdeauna optam pentru ouă, banane, mere, cartofi, morcovi, ceapă, produse lactate, pui, toate bio și carne de vită hrănită cu iarbă.
Cu toate acestea, să fim realiști – nu suntem perfecți. Din când în când, s-ar putea să comandăm o pizza sau să luăm masa în oraș. Dar când o facem, tindem să ne îndreptăm către restaurantele etnice, deoarece ne place să explorăm diferite bucătării și arome.
Ei bine, cu siguranță ne bucurăm de fructele muncii noastre! Dar când vine vorba de dulciuri, ne place să împărtășim bucuria.
Nu ne vei găsi înfulecând un întreg tort sau o tranșă de fursecuri singuri. Suntem suflete generoase, așa că le dăm prietenilor și colegilor. Crede-mă, toată lumea iubește un fursec bun!
Hmm, nu sunt complet sigură. Depun mult efort pentru a explica rețetele cât mai clar posibil, asigurându-mă că există puțin loc pentru eroare.
Dacă măsori corect ingredientele și urmezi instrucțiunile, lucrurile ar trebui să iasă bine. Cu toate acestea, când vine vorba de copt, este crucial să urmezi reteta intocmai.
Nu pot să îmi asum responsabilitatea dacă folosești un alt tip de făină sau înlocuiești un ingredient cu altceva.
Dar hei, uneori s-ar putea să fie o greșeală de tipar sau o nevoie de clarificare în rețetă. Dacă întâmpini vreodată probleme, cel mai bun mod de a le rezolva este utilizarea secțiunii de comentarii.
Majoritatea rețetelor pe care le vei găsi pe blogul meu sunt cele pe care le-am gătit de-a lungul vieții mele. Unele dintre ele mi-au fost transmise de bunica mea sau de mama mea.
Cu toate acestea, curiozitatea mea culinară nu cunoaște limite. Sunt îndrăgostită de cărțile culinare – am o colecție destul de mare în diverse limbi. De asemenea, sunt interesată de cărțile de gătit vechi pentru a descoperi cum obișnuiau oamenii să mănânce înainte ca revoluția industrială să preia controlul.
Mă inspir din reviste, tendințe pe internet și chiar din călătorii la bibliotecă pentru cercetare. Și știi ce e interesant?
Adesea îmi creez propriile rețete folosind ingredientele pe care le găsesc în cămara și frigiderul meu. Chiar dacă lucrez pe baza unei rețete de undeva, întotdeauna adaug atingerea mea personală pentru a o face unică.
Sunt cam perfectionista, așa că de obicei fac fiecare rețetă cel puțin de două ori, dacă nu mai mult.
Îmi iau foarte în serios responsabilitatea de a posta rețete precise cu tehnicile corecte. Încrederea ta înseamnă totul pentru mine și vreau să mă asigur că rețetele pe care le împărtășesc sunt nimic mai puțin decât uimitoare.
Ah, a alege o rețetă preferată este ca și cum ai alege un copil preferat – este aproape imposibil! Dar dacă ar trebui să o restrâng, trebuie să-mi mărturisesc dragostea pentru mâncarea mexicană. De asemenea, îmi plac și am rețete spaniole pe blogul meu care ocupă un loc special în inima mea. Aș putea devora grămezi de creveți spanioli gătiți în ulei de măsline și usturoi cu o pâine crocantă, mai ales dacă am copt eu pâinea.
Ei bine, sunt eu – Gabriela! Îmi asum multe roluri în fiecare zi, roluri pe care nu mi-am imaginat niciodată că le-aș putea îndeplini.
Sunt cea care gateste, prajitureste, eu scriu poveștile, sunt fotograf, designerul blogului și chiar managerul de social media. Cateodata mi se invarte capul, dar găsesc o bucurie imensă în fiecare aspect al acestuia.
Desigur, când lucrurile devin copleșitoare sau complexe, nu sunt prea mândră să caut ajutor profesional. Până la urmă, pasiunea mea adevărată se află în bucătărie, nu neapărat în spatele unui ecran de calculator.
Dar în general, îmi pun inima și sufletul în acest blog și sunt recunoscătoare pentru oportunitatea de a împărtăși dragostea mea pentru mâncare cu voi toți.
Oh, cu siguranță nu. Administrarea unui blog de mâncare implică numeroase cheltuieli care trebuie luate în considerare. Daca ai timp, ti le pot descrie:
Găzduirea serverului și domeniul: Blogul are nevoie de o companie de găzduire de încredere și un domeniu pentru a exista. Acestea necesită plăți anuale pentru a menține totul funcțional și fără probleme.
Tema și plugin-urile: Pentru a face blogul vizual atractiv și funcțional, investesc într-o temă bună și plugin-uri. Deși unele plugin-uri sunt gratuite, altele vin cu un cost.
Servicii de securitate: Protejarea site-ului de atacuri rău intenționate este de o importanță capitală. Investesc în servicii de securitate de top pentru a proteja toată munca grea și pentru a preveni orice acces neautorizat.
Echipament de fotografie: O cameră bună este esențială pentru a capta imagini apetisante. Am început cu încrederea mea în iPhone, dar am realizat curând necesitatea unui echipament profesional. Investiția într-un Canon EOS 6D Mark II și obiectivele sale a făcut o diferență enormă.
În plus, în climatul meu rece din Minnesota, lumina naturală poate fi rară, așa că am achiziționat lămpi de fotografie pentru a asigura fotografii uimitoare cu mâncarea chiar și după lăsarea întunericului.
Esențiale in orice bucătărie: Farfurii, oale, tigăi, ustensile de fontă, tacâmuri – lista continuă. Acestea sunt toate unelte cruciale în bucătărie, și deși mă bazez pe elementele de bază din colecția mea, sunt întotdeauna în căutare de adăugiri unice, găsind adesea “comori” la magazinele de antichități sau second-hand.
Servicii tehnice: Uneori, anumite aspecte tehnice ale bloggingului pot fi complexe sau consumatoare de timp. În acele cazuri, caut ajutor profesional pentru a naviga provocările, permițându-mi să mă concentrez asupra eforturilor mele creative de bucătărie.
Ingrediente: Ingrediente de calitate sunt inima și sufletul fiecărei rețete. Desi ne bucurăm de mâncarea pe care o pregătesc pentru blog, există încă o investiție semnificativă în procurarea ingredientelor proaspete pentru a asigura un gust excepțional și calitate.
Cheltuieli diverse: Internet, întreținerea computerului, electricitate, gaz – lista continuă. Aceste costuri zilnice fac parte din menținerea blogului în funcțiune fără probleme.
A conduce un blog de gătit este un job cu normă întreagă care necesită dedicare și resurse. Pentru a menține rețetele gratuite și accesibile tuturor, mă bazez pe rularea de reclame pe blog pentru a ajuta la acoperirea acestor cheltuieli.
Nu este vorba despre a face o avere, dar fiecare pic de sprijin contează enorm.
Politica de comentarii:
Înainte de a încheia, doresc să îmi exprim recunoștința pentru toate comentariile pe care le lăsați pe blog. Comentariile voastre amabile, politicoase, constructive și pe subiect îmi fac cu adevărat ziua.
Citesc fiecare dintre ele și fac un efort să răspund cât mai repede posibil. Cred în cultivarea unei comunități de iubitori de mâncare – oameni care se bucură să fie în bucătărie sau cei dornici să învețe arta gătitului.
În această comunitate, învățăm unul de la celălalt, împărtășim aventurile noastre culinare și ne amintim întotdeauna să fim amabili. Este un spațiu unde ne ridicăm și ne inspirăm reciproc prin dragostea noastră comună pentru mâncare.
Cu toate acestea, pentru a menține o atmosferă pozitivă, îmi rezerv dreptul de a elimina orice comentarii care sunt nepoliticoase, inadecvate sau ofensatoare. Să menținem discuțiile vii, respectuoase și plăcute.
Dacă doriți să vă conectați mai mult, vă invit să mă urmăriți pe rețelele sociale.
Va multumesc pentru prezenta si va astept cu drag pe paginile blogului Gabitza’s Green Kitchen! Sau pe The Bossy Kitchen, daca cititi in engleza! Pe curand!
Cu drag și recunoștință,
Gabriela
Pat Trucksess says
I now have a piece of Mihaela’s art work hanging in my home and this Christmas purchased a wonderful piece for my sister-in-law as well… then I found out it was the first professional sale of Mihaela’s and I was so proud! Pat Trucksess
[email protected] says
Thank you for your post, Pat! I love Mihaela’s work and I think she is an awesome artist. I am so happy she finally made her first sale and I am very proud of her, especially because I know how shy she was to put herself out there despite my encouragements! Thank you again for writing.